Sâmbătă
20 Oct 2018
23:00:50
 
De Ce Nu ?
 
Bine aţi venit Vizitator | RSSAcasă | Blog | Înregistrare | Autentificare
Meniu site
Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 94
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Acasă » 2014 » Decembrie » 4 » Câteva cuvinte şi imagini despre masivul şi cabana Piatra Mare.
18:02:21
Câteva cuvinte şi imagini despre masivul şi cabana Piatra Mare.

Câteva cuvinte şi imagini cu/despre cabana şi masivul Piatra Mare.
Accesul în zona masivului Piatra Mare se poate face pe cale rutieră (DN1 şi DN1A) sau folosind calea ferată, mai exact magistrala ce leagă Bucureşti de Braşov. Traseele care duc la cabană sau pe crestă au ca punct de plecare următoarele: cabana Dâmbul Morii (Timişul de Jos), Săcele, Timişul de Sus şi Predeal.
 Masivul Piatra Mare face parte din munţii Bârsei, localizaţi în sudul depresiunii Braşovului, în cadrul Carpaţilor de Curbură. Înălţimea maximă fiind la alitudinea de 1844 m.

Limita nordică a masivului este formată de depresiunea intramontană a Bârsei. În est, Valea Gârcinului, însoţită de abruptul răsăritean al Pietrei Mari şi constituie limita faţă de culmile rotunjite ale munţilor Gârbova cu care există numeroase legături turistice. Limita sudică, spre munţii mai scunzi ai Predealului, urmăreşte cursul superior şi mijlociu al pârâului Timişul Sec de Sus şi pitoreasca depresiune a Timişului de Sus. Spre vest, culoarul văii Timişului desparte Piatra Mare de masivul Postăvarul.          
Limita nordică                                                            Limita estică

Limita sudică                                                              Limita vestică
Imaginile de mai sus sunt doar pentru a vă forma o idee, pentru mai multe poze accesaţi în meniul site-ului ''Albume foto'' - ''Masivul Piatra Mare''.

Timişul de Jos şi Dâmbul Morii;             M.Bucegi, Postăvarul şi Piatra Craiului
 Pe masivul Piatra Mare găsim şi o cabană care poartă acelaşi nume ca şi muntele la o altitudine de 1628 m. Este nouă ca şi construcţie, dar are o poveste interesantă.
În 1884 a fost ridicată prima construcţie de S.K.V.(Siebenburgischer Karpaten Verein - Clubul carpatin al Transilvaniei), fiind inaugurată oficial în iulie 1885, dar în 1908 a fost distrusă de un incendiu.
În 1910 se ridică a doua cabană de către E.K.E.(Erdelyreszi Karpat Egyesulet - Clubul carpatin al Transilvaniei). La fel ca şi prima cabană, în 1916 are o soartă tristă dispărând într-un incendiu.
Cabana este refăcută patru ani mai târziu de către Societatea turistică din Braşov.
În 1991 cabana va arde într-un foc necruţător. Peste iarna din 1995-1996 resturile fostei anexe se vor distruge, iar în primăvara lui 1996 rămân ruinele arse şi dărâmate. O parte din ruinele cabanei se mai regăsesc şi în prezent.

În 2003 este construită noua cabană Piatra Mare, de către E.K.E. Săcele. Noua cabană are doar 18 locuri de cazare şi este amplasată aproximativ pe locul fostei anexe. S-a realizat şi aducţiune de apă dintr-un izvor subteran. La cabană este permanent o persoană, iar pentru înnoptare este recomandat să aveţi propriul sac de dormit. Cabana este concepută cu un spaţiu deschis mare , fără uşi între mansardă unde sunt paturile şi sala de mese de la parter. Aprovizionarea se face cu ajutorul măgarilor.

Vă recomand cu plăcere să mergeţi într-o drumeţie până pe vârful Piatra Mare (1844 m alt.). Un traseu foarte uşor este ''Drumul familiar'', de la cabana Dâmbul Morii mergeţi până la o barieră unde sunt indicatoare. Pentru mers uşor se face pe timp frumos între 3 ore si 3 ore jumătate. Se poate face şi mai repede.
Sursă text: -Wikipedia şi www.cabana-piatra-mare.ro;
Imagini: Comşa Bogdan (pe facebook România prin obiectiv).

Cabana Piatra Mare şi Depresiunea Braşovului.
Depresiunea Braşovului şi municipiul Braşov văzute de pe Piatra Mare. Peisaje din masivul Piatra Mare.
                         

Vizualizări: 772 | Adăugat de: bocu88 | Rating: 4.8/4
Total comentarii : 0
avatar
Autentificare
Căutare
Calendar
«  Decembrie 2014  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Prietenii site-ului
  • Creaţi un website gratuit
  • Desktop Online
  • Jocuri Online Gratuite
  • Tutoriale Video
  • Toate Tag-urile HTML
  • Kit-uri de Navigator
  • Copyright MyCorp © 2018
    Creaţi un website gratuit prin uCoz